Frukt är gott! - Ullevi restaurang och konferens i Göteborg.

Frukt är gott!

Vi på Ullevi Restaurang och Konferens vill att ni håller er friska & krya nu under de sista vintermånaderna. Dessutom är vi snart på väg in i ”vabruari”, småbarnsföräldrarnas värsta månad.

Här har vi listat de 10 nyttigaste och vad de är bra för. Missa inte heller de supernyttiga recepten.

Äpplen är rika på en rad viktiga näringsämnen, däribland antioxidanter, mineraler och fibrer. I äpplets skal finns flavonoider, en grupp antioxidanter som tros kunna skydda mot cancer och hjärtkärlsjukdom. I äpplet finns också viktiga fibrer, pektin och cellulosa, som förebygger förstoppning och sjukdomar i tarmen. Studier har också visat att konsumtion av äpplen kan kopplas samman med en lägre risk för diabetes typ II, detta på grund av antioxidanten quercetin.

Avokadon, som egentligen är ett bär, är riktigt näringstät. Den är rik på nyttiga fetter, framför allt enkelomättat fett, som kan hjälpa till att sänka halten av ”dåligt” kolesterol samt höja halterna av ”bra” kolesterol. Avokadon innehåller också omega 3-fettsyror som ger en slätare hy och bättre hjärnkapacitet. E-vitaminhalten i avokadon är hög och den håller huden mjuk och elastisk samt ger håret extra glans. Halten kalium är också hög och den bidrar till att reglera blodtrycket. Avokadon är också rik på vitamin B, A och C samt magnesium och fibrer.

Supergreen smoothie


1/2 avokado
saft från 1/2 lime
1 tsk riven ingefära
1 näve spenat
1 dl tärnad mango
1 dl kokosvatten

Blanda allt i en matberedare tills du fått en slät smoothie. Njut!

 

Bananer innehåller viktiga mineraler som kalium, magnesium, fosfor, kalcium, selen samt vitaminerna A, B, C och E. Kaliumet främjar hjärtat och minskar risken för åderförkalkning och stroke. I studier har man också sett att bananen ökar kroppens förmåga att absorbera exempelvis kalcium som ger friska och starka ben. I bananer finns också en sockerart som ökar halten goda bakterier i tarmarna. Det i sin tur ger bättre skydd mot infektioner och sjukdomar. Fiberinnehållet minskar också risken för förstoppning. De höga nivåerna av vitamin B6 tros kunna lindra humörsvängningarna i samband med PMS och i bananer finns också aminosyran tryptofan som i kroppen omvandlas till serotonin, ett ämne som är känt för att förbättra humöret.

Druvor är rika på vitaminerna A, C, B6 och folsyra samt kalium, kalicum, järn, fosfor, magnesium och selen. De sägs också kunna bromsa upp hyns åldrande. De har också antivirala och antibakteriella egenskaper samt hjälper till att lindra infektioner. De antivirala egenskaperna är effektiva mot till exempel poliovirus och herpes simplex-virus. Ny forskning visar också att druvans kärnor innehåller ett ämne, GSE, som hämmar hyperglykemi och därmed hjälper vid behandling av diabetes.

Fikon är rika på flera viktiga mineraler, som till exempel kalcium, fosfor, kalium, järn och klor som ger en antiinflammatorisk effekt. De innehåller också vitamin A, B1 och B2. Fikon kan också vara effektiva vid viktnedgång eftersom de ökar mättnadskänslan. De är också rika på fibrer vilka hjälper tarmfunktionen och förebygger förstoppning. Kaliumet i fikonen hjälper till att kontrollera blodsockret.

Kiwin är väldigt rik på C-vitamin och innehåller även kalium som är bra för blodtrycket. I frukten finns också polyfenoler som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. I kiwin finns också antioxidanten lutein som man tror kan motverka grå starr.

Genom att äta en apelsin får du dagsbehovet av C-vitamin säkrat. Dessutom stärks immunförsvaret och förkylningar lindras. Apelsinen har också en stärkande inverkan på hudens kollagen samt är en stark antioxidant. I frukten finns också flavonoiden hesperidin som har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper vid reumatism och astma. Hesperidinet sänker också blodtrycket samt kolesterolet. Kring apelsinklyftorna finns ett vitt skal, det innehåller peptin som bland annat sänker det ”dåliga” LDL-kolesterolet samt sänker blodtrycket. Frukten är också bakteriedödande.

Chilicitrusjuice

  • 2 färska apelsiner
  • ½ lime
  • ½ chilifrukt
  • 1 tsk oregano
  • 2dl vatten

Använd en råsaftcentrifug eller pressa i vanlig citruspress (finhacka chilifrukten).

 

Papaya är en väldigt C-vitaminrik frukt som dessutom innehåller karotenoider, A-vitamin och flera andra viktiga näringsämnen. Frukten är också rik på enzymer, däribland papain. Det bryter ner proteiner och bidrar till nedbrytningen av fett och stärkelse. Därför rekommenderas papaya till personer som har problem med att smälta proteiner. Frukten innehåller även fenolämnet mangiferin som anses kunna vara bra mot diabetes.

Granatäpple innehåller en rad antioxidanter, i synnerhet flavonoider, som tros ha hälsofrämjande effekter. Flavonoiderna finns också i till exempel kakao, rött vin och grönt te och anses skydda kärl och hjärta. Engelsk forskning har visat att granatäpplet är den råvara som är rikast på flavonoider. Studier har också visat att extrakt från granatäpple eller granatäpplejuice kan motverka prostata- och bröstcancer. I andra studier har man sett att granatäpple har effekt mot bland annat åderförkalkning, blodpropp, benskörhet och tandköttsinflammation.

Mango är en tropisk frukt som är mycket rik på antioxidanter. I en mango finns ca 6-7 mg betakaroten som i kroppen omvandlas till vitamin A. Det lagras sedan i kroppen och ger ett naturligt skydd mot solens strålning. Har man problem med soleksem kan alltså mango vara ett bra alternativ för att förebygga uppkomsten av solskador. Frukten är också rik på C-vitamin samt fibrer som är viktiga för en väl fungerande matsmältning. C- och A-vitaminet i mangon har också en stärkande inverkan på immunförsvaret.

 

Varför inte boka en konferens med temat ”friskvård”. Friska medarbetare är glada medarbetare = bra arbetsplats & härligt arbetsklimat.