Avlsappnad konferenstomte - Konferens Göteborg

Lite kul om jul!

2018-12-19

Svenskar älskar julmust och dricker hela 45 miljoner liter under december månad. Och receptet är fortfarande hemligt! Det hela började efter förra sekelskiftet när läskedrycksfabrikören Robert Roberts skickade iväg sin son på resa i Europa. Den unge Harry kom tillbaka med en ovärderlig receptlista och en idé om ett bra alkoholfritt alternativ till julbordet. Idag förser AB Roberts i stort sett hela den svenska julmustbranschen (över 98%) med den essens som behövs för tillverkningen. Endast tre personer i familjeföretaget känner till de exakta ingredienserna.

Man tror att pepparkakorna introducerades i Sverige redan på 1300-talet. Då var de en riktig delikatess som endast serverades vid festliga tillfällen. Underlång tid bakades pepparkakorna med riktig peppar eftersom kryddan ansågs ha flera medicinska egenskaper. Den hälsosamma pepparn kunde både bota diarréer och lindra nedstämdhet.

Doften av granbarr och kåda är för många ett måste på julen och varje år säljs över tre miljoner julgranar i Sverige. Den första kända julgranen, pryddes med saffranskringlor, äpplen och ljus, ska ha funnits hos familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Södermanland år 1741. De tidigaste julgranarna var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket.

I en nyhuggen julgran kan det bo upp till 10 000 olika småkryp, de flesta kan man inte ens se. Men det är inget att oroa sig för, småkrypen stannar i granen. Där trivs de bäst!

Våra julgransprydnader har sitt ursprung i Tyskland. De traditionella glaskulorna, som krossades så lätt, blev populära i Sverige i början av 1800-talet.

Stjärnan i julgranens topp symboliserar Betlehemsstjärnan. Den fick sitt stora folkliga genombrott i början av 1940-talet då Erling Persson, H&M:s grundare, började massproducera de första röda pappstjärnorna – ”proletärstjärnorna”, som de kom att kallas.

Konstnären Jenny Nyström (1854-1946) är en av våra allra största julkorts-konstnärer och den som gett jultomten ett ansikte i Sverige. Jennys första tomte sägs ha tydliga drag av hennes egen pappa.

 


Hur var det nu med rabatten???
Jo, boka din heldagskonferens (jan-mars) innan julafton och få 50% rabatt på konferenslokalen.

(gäller för nybokningar av konferenser i jan-mars 2019)

Nyhetsbrev

Fyll i din mailadress för att följa vårt nyhetsbrev.

Ullevi Restaurang & Konferens integritetspolicy

Ullevi Restaurang & Konferens värnar om din personliga integritet och strävar efter att skydda dina personuppgifter på bästa sätt. Ullevi Restaurang & Konferens förbinder sig att respektera och skydda sådan information och din personliga integritet i enlighet med gällande svensk och europeisk lagstiftning. Genom att godkänna våra villkor, godkänner du att vi använder dina personuppgifter på detta sätt. Vi delar inte med oss av dina personuppgifter till samarbetspartners eller till tredje part, såvida inte särskilda skäl föreligger.