Släck under Earth Hour, 30 mars 2019, kl 20:30-21:30. - Ullevi restaurang och konferens i Göteborg.

Släck under Earth Hour, 30 mars 2019, kl 20:30-21:30.

2019-03-26

Släck lampan, för en ljusare framtid, uppmanar Världsnaturfonden.

Earth Hour, eller jordtimmen, är en internationell kampanj för att få privatpersoner och företag att under en timme släcka lampor och stänga av elektriska apparater som inte används.

Det är ett sätt att visa att klimathotet tas på allvar. Ju fler som släcker desto större genomslagskraft, resonerar skaparna av Earth Hour, Världsnaturfonden, WWF.

WWF skriver att vi lever som om vi hade fyra gånger så stora naturresurser som vi faktiskt har och att vår livsstil drabbar både djur och natur.

Det räcker förstås inte att släcka lite lampor och tända några ljus. Men arrangörerna hävdar att det finns ett symbolvärde att visa att vi är beredda att ta klimathotet på allvar. Och kanske en avstängd timme kan leda till ändrade vanor?

Kanske upptäcker de som är engagerade i timmen att det är enkelt att dra ut mobilladdaren och släcka ljusen i de rum man inte befinner sig i. Det är i alla fall något som arrangörerna hoppas på.

Det kan du göra under Earth Hour

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Det finns många sätt att engagera sig i Earth Hour – både före och under själva timmen 20.30-21.30 den 30 mars. Här får du tips!

 • Gå på ett event för att uppmärksamma klimatfrågan. Många kommuner eller kyrkor anordnar event just under timmen. Kika på din kommuns eller din församlings hemsida och se vad som planeras, glöm inte att många kyrkor brukar anordna stämningsfulla akustiska konserter till tända ljus.
 • Bjud in till mörkermiddag. Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat.

BURGARE

0,2 kg CO2e växthusgaser per portion

4–6 stycken

300 g vegofärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 msk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin
1,5 msk grönsaksfond eller 1 tärning upplöst i 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
1,5 dl (krossade) havregryn eller ströbröd
2 msk potatismjöl
2 msk rapsolja
1 dl vatten
svartpeppar & salt

Skala och riv den gula löken. Pressa ur vätskan ut löken. Finhacka vitlöken. Blanda lök, vitlök, rapsolja, vatten och havregryn/ströbröd i en bunke och låt dra några sekunder så det tjocknar. Tillsätt vegofärsen, kryddor, soja och grönsaksfond och arbeta igenom den rejält tills du får en smet och att vegofärsen har tinat något. Det ska fortfarande vara några »hela« bitar vegofärs kvar, men en smet som håller ihop bra. Om smeten känns för torr, tillsätt mer olja. Om den inte håller ihop, knåda lite till och/eller tillsätt lite mer havregryn/ströbröd. Smaka av med kryddor efter eget behag.

Forma 4–6 st biffar efter önskad storlek och grilla sedan på hög värme tills de får färg och låt dra några minuter på eftervärme. När de känns fasta och har fått fin färg är de klara. Det går också fint att steka i lite olja i en stekpanna men blir godast på grillen!


RAW FOOD – CHOKLADDRÖM

0,15 kg CO2e per bit

Botten:
150 g ekologisk sötmandel
150 g ekologiska valnötter
100 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga

Dekor:
Kakao och bär

Chokladmousse:
150 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga
2 mogna ekologiska avokado
2 mogna ekologiska bananer
1 dl ekologisk kakao (alternativt raw kakao)
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl (110 g) agavesirap
1 krm salt

Botten:
Klä en form som mäter cirka 18 x 20 cm med bakplåtspapper. Mixa mandlar och valnötter fint i en matberedare. Väg upp dadlarna och kärna sedan ur dem. Tillsätt dadlarna till nötblandningen och mixa ihop till en smulig och lite kladdig massa. Tryck ut massan i botten av formen.

Chokladmousse:

Väg upp dadlarna och kärna ur dem. Kör dem till mos i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa någon minut till en krämig mousse. Bred ut moussen i ett jämnt lager i formen. Låt stå i kylen och stabiliseras i cirka 1 timme. Lossa kakan ur formen genom att ta tag i bakplåtspappret och lyfta över den till en skärbräda. Skär kakan i långsmala bitar. Lättast går det om du sköljer av kniven med hett vatten mellan varje knivtag. Dekorera eventuellt med pudrad kakao och färska eller frysta bär.

 

 • Avge ett miljölöfte. (Hur ska du göra för att bli mer klimatsmart? Låt Earth Hour bli ett startskott för ett mer planetsmart liv och avge ett miljölöfte för det här året.) Exempel…
 • Lova att äta mer vegetariskt under en månad – eller längre.
 • Ge ett löfte att ställa bilen och åka kommunalt eller cykla minst 3 dagar i veckan.
 • Planera en tågsemester istället för en flygsemester.
 • Minska ditt matsvinn. Planera dina inköp så att du slipper slänga mat, och utmana de andra i hushållet att slänga så lite mat som möjligt.
 • Ta med en påse och samla skräp på varje promenad du tar.
 • Ge ett löfte att till våren plantera växter som gillas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer.
 • Lova att ha en shoppingfri månad – eller handla enbart cirkulärt i secondhandbutiker.
 • Bjud in till en klädbytarträff. Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära tjänster.

 

 

Ha en mysig & fin Earth hour.

Nyhetsbrev

Fyll i din mailadress för att följa vårt nyhetsbrev.

Ullevi Restaurang & Konferens integritetspolicy

Ullevi Restaurang & Konferens värnar om din personliga integritet och strävar efter att skydda dina personuppgifter på bästa sätt. Ullevi Restaurang & Konferens förbinder sig att respektera och skydda sådan information och din personliga integritet i enlighet med gällande svensk och europeisk lagstiftning. Genom att godkänna våra villkor, godkänner du att vi använder dina personuppgifter på detta sätt. Vi delar inte med oss av dina personuppgifter till samarbetspartners eller till tredje part, såvida inte särskilda skäl föreligger.